Bakvormen
71 artikel(en)
Koopadvies - Bakvormen
Of het nu brood, broodjes, taarten, muffins of gebak is - voor bijna elk gebak is er een geschikte bakvorm. Het vergemakkelijkt de bereiding en zorgt ervoor dat uw gebak de gewenste vorm krijgt. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze te midden van dit overvloedige aanbod van bakhulpmiddelen, stellen we hier de belangrijkste vormen en materialen voor, evenals hun geschiktheid.
Cakevorm
Cakevormen mogen in geen enkel huishouden ontbreken. De klassiekers onder de bakvormen zijn rechthoekig en onderscheiden zich door hun hoge wanden, waarin broden en cakes gemakkelijk omhoog kunnen rijzen. Typische cakevormen zijn 25 x 11 centimeter of 30 x 11 centimeter groot en zijn gemaakt van aluminium, roestvrij staal of siliconen. Er zijn echter ook langere en kortere, evenals hogere en lagere vormen.
Wonder vorm
Een slimme ontwikkeling van de cakevorm is de wonder vorm van siliconen. Het kan worden opgevouwen en na gebruik ruimtebesparend worden opgeborgen in de kast. Ook handig: je hoeft de cake niet meer te "storten".
Gugelhupf bakvorm
De tulbandvorm, ook bekend als de Gugelhupf-vorm, is een van de oudste bakvormen en werd al gebruikt door de Romeinen. De ronde vorm is meestal gemaakt van aluminium, roestvrij staal, gietijzer of siliconen en heeft een diameter van 22 of 24 centimeter. Het kenmerkt zich door zijn hoge, gegolfde randen die de Gugelhupf zijn typische vorm geven. De schoorsteen in het midden is belangrijk zodat de Gugelhupf gelijkmatig gaar wordt.
Springvorm
Het is de allrounder onder de bakvormen en geschikt voor het bereiden van cakes en taarten. De traditionele ronde springvormen bestaan uit een bodem en een afneembare ring van gecoat metaal en hebben een diameter van 26 tot 28 centimeter en een hoogte van 6 tot 8 centimeter. Maar ook kleinere en grotere diameters van 18, 20, 24 of 30 centimeter, evenals verschillende hoogtes en speciale vormen zoals harten zijn tegenwoordig gangbaar. Een subcategorie en relatief nieuw is de cakevorm met springvorm. Deze bestaat ook uit twee delen (bodem en rechthoekige ring) en heeft de grootte van een bakblik.
Brood bakvorm
Afhankelijk van persoonlijke voorkeur is de broodvorm rond, ovaal of rechthoekig en is gemaakt van aluminium, roestvrij staal, gietijzer, klei of siliconen. De klassieke broodvormen zijn 26 of 30 centimeter lang en ongeveer 10 centimeter hoog. Ze kunnen gaten of ribbels hebben voor een intensere bruining of zijn uitgerust met een deksel om vocht in de broodvorm te houden.
Tortenring
De taartring is geen bakvorm in de traditionele zin. Omdat de ringen meestal een diameter hebben van 26, 28 of 30 centimeter en tussen de 4 en 15 centimeter hoog zijn, zijn ze eigenlijk bedoeld om room op taarten aan te brengen. Plaats de taartring over de reeds gebakken taartbodems en breng laag voor laag de room aan. De meeste roestvrijstalen ringen kunnen echter ook probleemloos worden gebruikt om te bakken.
Andere bakvormen
Naast deze klassieke bakvormen zijn er nog andere vormen voor speciale doeleinden. Dit omvat bijvoorbeeld 3D-bakvormen waarmee driedimensionale figuren en objecten kunnen worden gebakken. Ook de wafelvorm behoort hiertoe. Met deze vorm kunnen, afhankelijk van de vorm, klassieke hartvormige wafels of Belgische wafels in de oven worden bereid. Een wafelijzer is dan overbodig.
Elk materiaal heeft zijn specifieke voordelen, maar is niet even geschikt voor alle taarten. Het volgende overzicht kan helpen bij het maken van de juiste keuze:
Emaille: ideaal voor vruchtentaart, omdat het materiaal zuurbestendig is
Blik: zeer geschikt voor grote cakes (geen vruchtentaart) en hartige gerechten
Zwart blik: universeel inzetbaar voor zoete cakes en hartige gerechten
Siliconen: geschikt voor alle bereidingen met niet al te vloeibaar deeg
Glas: zuurbestendig en daarom goed geschikt voor vruchtentaart en gisttaart
Van toastbrood tot tulband, voor elk gebak zijn er bakvormen. Goede antikleefeigenschappen en warmteverdeling spelen een belangrijke rol bij de keuze van de juiste bakvormen. Bovendien hechten veel bakliefhebbers waarde aan een aantrekkelijk ontwerp. Geen wonder dat de selectie van bakvormen enorm is. Krijg hier eerst een kort overzicht.
Allereerst moet u beslissen welke bakvorm u nodig heeft. Er zijn zeer gespecialiseerde bakvormen, zoals de tulbandvorm of de wafelvorm, evenals veelzijdig inzetbare vormen, zoals de cakevorm en de springvormen. Bovendien speelt het materiaal een cruciale rol, met betrekking tot:
de anti-aanbak eigenschappen
de warmtegeleiding
de hittebestendigheid
de duurzaamheid
het onderhoud
het uiterlijk, het ontwerp
de prijs
Bakvormen van blik
Blikvormen zijn licht, duurzaam en betaalbaar. Ze moeten altijd goed worden ingevet, zodat er niets aan blijft kleven. De meesten kennen misschien nog steeds de truc om de vorm voor het vullen met vet en paneermeel te bekleden. Als de vormen na het wassen met de hand niet grondig worden gedroogd, kan er roest ontstaan. Het wordt afgeraden om zure voedingsmiddelen in bakvormen van blik te bakken, omdat het ongecoate blik wordt aangetast door de zuurgraad (vruchtzuur).
Bakvormen van zwart blik
Deze vormen zijn slechts iets duurder dan de vormen van wit blik. Er is wel een lichte anti-aanbaklaag aanwezig, maar deze maakt het invetten niet volledig overbodig. Zwart blik is zuurbestendig. Net als bij wit blik moet je er niet met metalen voorwerpen in hantieren, omdat dit krassen veroorzaakt. Bakvormen van zwart blik mogen niet in de vaatwasser.
Bakvormen met antiaanbaklaag
Net als bij pannen zijn deze bakvormen meestal gemaakt van staal met een PTFE-coating (Teflon). Hier hoef je voor het vullen maar weinig tot geen vet toe te voegen. De warmtegeleiding is goed. Tijdens gebruik en reiniging moet je echter de antiaanbaklaag ontzien. Deze bakvormen zijn meestal vaatwasmachinebestendig, maar je kunt ze beter met de hand afwassen. Ze zijn duurder dan de blikvormen.
Keramische bakvormen
Keramische vormen zijn dik en zwaar, maar ze kunnen generaties meegaan. Tenzij ze ooit hard in aanraking komen met een harde ondergrond. Afhankelijk van hun dikke wand geleiden ze de warmte langzaam. Het wordt aanbevolen om de producten iets langer op iets lagere temperatuur in de oven te bakken.
Glasvormen
Ze zijn gemaakt van dik en stevig glas, vaatwasser- en krasbestendig. Een groot voordeel is dat je het deeg kunt zien terwijl het gaart. Glas is geen optimale warmtegeleider, dus de baktijd wordt iets langer. Ook de glazen vormen gaan lang mee, zolang ze maar niet vallen.
Emaille bakvormen
Net als de zware keramische vormen zien de emaille bakvormen er prachtig nostalgisch uit. Ze zijn ook duurzaam en vrij zwaar. Ze zijn qua prijs aan de hogere kant. Maar ze zijn krasvast, bestand tegen zuren en vaatwasmachinebestendig. Bovendien hebben ze een optimale warmtegeleiding. Licht invetten is voldoende om ervoor te zorgen dat het gebak niet blijft plakken.
Siliconen bakvormen
De kleurrijke siliconen bakvormen zijn erg populair. Ze zijn flexibel, hebben een goede warmtegeleiding en zijn geschikt voor alle ovens. Het is de moeite waard om te letten op de kwaliteit van het siliconen en iets meer geld uit te geven. Dit garandeert een lange levensduur. Bovendien is er bij hoogwaardige producten geen risico op onaangename geuren en het binnendringen van chemische stoffen in het voedsel. Sommige siliconen bakvormen moeten licht worden ingevet voordat je ze vult. De reiniging is moeiteloos. Het vergt wat vaardigheid om het deeg in te gieten en in de oven te plaatsen, omdat de vormen echt heel flexibel zijn. Wat betreft vaatwasmachinebestendigheid en maximale temperatuurbestendigheid, let goed op de respectievelijke fabrieksopgave!
Dat hangt af van hoe vaak en waarvoor je de bakvorm wilt gebruiken. Bakvormen van emaille zijn bijzonder robuust, extreem hitte- en zuurbestendig, evenals kras- en slijtvast. De duurzame vormen hebben echter ook hun prijs. Ook van hoge kwaliteit en bestand tegen hoge temperaturen en krassen zijn keramische bakvormen en bakvormen met keramische coating. Pure keramische vormen zijn echter duur en licht breekbaar, en keramiekgecoate metalen vormen moeten met de hand worden schoongemaakt, maar zijn daarentegen goedkoper.
Het meest gangbare zijn nog steeds bakvormen van aluminium (wit blik) en zwart blik. Ze zijn goedkoop en zorgen voor een snelle en optimale bakresultaten. Ze moeten echter met de hand worden schoongemaakt en zijn minder duurzaam. Een nog vrij nieuwe optie zijn siliconen bakvormen. Ze zijn goedkoop, hebben een antiaanbaklaag, zijn vaatwasmachinebestendig, zuurbestendig en gaan lang mee. Het is echter belangrijk om bij de aanschaf op kwaliteit te letten. Glasvormen zijn minder gebruikelijk. Ze lijken op ovenschalen en bieden vergelijkbare voordelen als emaille, maar hebben een lagere warmtegeleiding.
Eén ding voorop, er is bijna voor elk soort gebak een geschikte vorm. Sommige bakvormen zijn iets veelzijdiger. In een springvorm kun je zowel cheesecakes als quiches bakken. Een cakevorm presenteert sappige citroencakes even mooi als stevig volkorenbrood.
Hoeveel verschillende bakvormen je uiteindelijk zult kopen, hangt uiteindelijk af van je behoeften en voorkeuren. Misschien spelen ook de beschikbare opbergruimte en het budget een rol. Ter oriëntatie een klein overzicht.
Springvormen
Zelfs als je geen liefhebber van taart bent, is een springvorm een essentieel onderdeel van de keukenuitrusting. Immers, zelfs hartige gebakken producten kunnen erin worden bereid. De springvormen bestaan uit minstens twee delen, vaak drie:
een verstelbare ring, de zijwand
een platte bodem
een bodem met een ovenrooster in het midden
Het handige aan springvormen is dat ze niet hoeven te worden omgekeerd. Na het bakken kun je de ring losmaken met de sluiting en het gebakken product gemakkelijk van de ondergrond tillen. De gangbare maat voor de meeste recepten is een diameter van 26 centimeter.
Springvorm met deksel
Een handige variant van de springvorm is een springvorm met deksel. Het deksel vergrendelt perfect en heeft een handvat in het midden. Zo kun je de taart opslaan, vers houden en vervoeren.
Cakevorm
Een cakevorm behoort ook tot de basisuitrusting van een keuken. Of het nu gaat om cake, pasteien of brood, het is veelzijdig inzetbaar. Een cakevorm is rechthoekig en meestal even hoog als breed. Ze zijn verkrijgbaar, net als de springvormen, in bijna alle genoemde materialen. De afmetingen zijn niet vastgelegd, de klassieke maat is 25-30 bij 11 centimeter.
Gugelhupf-vorm
Een prachtige, ouderwetse vorm is de napvorm of Gugelhupf-vorm. Het gat in het midden zorgt voor een optimale warmteverdeling. Op dit moment zijn de kleine Gugelhupf-vormen erg in trek. De fantasierijke mini-cakes zijn welkome cadeautjes. De standaardmaat heeft een diameter van 25 centimeter. Vanwege de mooie golfvorm is het bijzonder belangrijk om de cake na het bakken volledig en zonder resten uit de vorm te halen. Let daarom op een goede anti-aanbaklaag. Een tip: Laat de afgewerkte cake voor het omkeren een kwartier in de vorm staan.
Wafelvorm
Heerlijke wafels zonder wafelijzer! Hiervoor zijn er, meestal gemaakt van siliconen, wafelvormen in verschillende maten. Met een wafelvorm kun je tot wel zes wafels tegelijk knapperig en gelijkmatig bakken in de oven.
Tortenring
Voor taartliefhebbers is de taartring een onmisbare helper. Het is flexibel in grootte en kan worden gebruikt om taarten te bakken en te decoreren. Voor het bakken wordt het eenvoudig op de bakplaat geplaatst. Een kleine truc, als de bakplaat ongelijk is: Bestrijk de onderste rand van de taartring met deeg, plaats hem op de bakplaat en bak hem kort aan.
Bij het opbouwen van een taart helpt de taartring om de lagen crème of gelei exact in vorm te brengen.
Broodvormen
Wie zijn brood graag zelf bakt, zal niet nalaten één of twee mooie broodvormen te hebben. Met de respectievelijke broodvormen kunnen de karakteristieke broodvormen worden gemaakt: rond, ovaal en vierkant. Natuurlijk kun je de vormen ook gebruiken voor ovenschotels en cakes. De meest gangbare zijn de cakevorm, ronde broodvormen, het toastbroodvorm en het stokbrood-bakblik.
Ovenschalen
Onder het trefwoord "ovenschalen" vind je ovenbestendige vormen voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld Römertöpfe, diverse ovenschalen met en zonder deksel, kippenbraadsledes, soufflé- en quichevormen. Materiaal en vorm zijn perfect afgestemd op het afgewerkte product. Wie van ovenschotels, kippen of quiches houdt, zal zeker iets vinden onder de ovenschalen.
Bakplaat
Een bakplaat en een rooster zijn essentieel voor de basisuitrusting van een oven. Toch gaat de behoefte vaak verder dan dat. Soms heb je meerdere bakplaten nodig voor één bakproces. In ieder geval is het raadzaam om ook een diepe bakplaat aan te schaffen. Het is onmisbaar voor hartige en zoete plaatcakes. Let bij de aankoop zeker op de maat. Anders zijn een uitschuifbare ovenplaat en een bakvorm alternatieven, zodat het toch past.
Wonder vorm
Met de Wonder vorm heb je te maken met gepatenteerde anti-aanbak-siliconen bakvormen van het bedrijf coox. Coox heeft een vouwtechniek ontwikkeld waardoor de bakvormen meer stabiliteit krijgen. De afgewerkte bakwerken kunnen probleemloos worden losgemaakt door uit te vouwen. De vormen kunnen volledig worden uitgevouwen, zijn daarom gemakkelijk schoon te maken en ruimtebesparend op te bergen. Het materiaal kan volgens de fabrikant temperaturen verdragen van -40 °C tot +230 °C.
3D bakvormen
Of het nu een vrouwenschoen, kerstboom, tractor of paaslam is, met de resultaten van 3D bakvormen zorg je voor verrassingen bij elke gelegenheid. Deze volledige bakvormen zijn meestal voorzien van een anti-aanbaklaag of zijn gemaakt van siliconen. De figuur kun je het beste pas na het afkoelen uit de vorm halen.