Ontvang nu €5 korting* - Voordeelcode: MH245

Voorwaarden

*Uw tegoedbon ter waarde van € 5 is slechts eenmalig geldig vanaf een minimaal aankoopbedrag van € 39 bij een bestelling tot en met 26-05-2024. Uitbetaling in contanten is niet mogelijk. De actie is niet overdraagbaar en geldt niet in combinatie met andere acties of bij samenwerkingspartners. De voordeelcode moet bij de bestelling worden vermeld. Wanneer het uiteindelijke aankoopbedrag door herroeping lager is dan het vereiste minimale aankoopbedrag, behouden wij ons het recht voor de tegoedbon te annuleren. In dat geval moet de waarde van niet-geretourneerde artikelen volledig worden betaald. De tegoedbon kan niet worden gebruikt voor reeds geplaatste bestellingen. Cadeaubonnen, boeken en tijdschriften zijn uitgesloten van de actie.

logo

Strooiers & molens

10 artikel(en)
Sorteren op

Strooiers - molens - veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij het kopen van strooiers en molens?

Als je je gerechten graag verfijnt met versgemalen kruiden zoals zout en peper, heb je een geschikte molen nodig. Hier heb je de keuze tussen combitoestellen die zowel zout als peper malen, en kruidenmolens die geschikt zijn voor slechts een van beide kruiden. Het grootste verschil tussen de keukenhulpen zit in hun binnenste. Zout stelt vanwege zijn hardheid en het restvocht in vers zeetzout bijzondere eisen aan het maalwerk. Dit moet enerzijds zeer robuust en anderzijds corrosiebestendig zijn. Daarom hebben speciale zoutmolens en combimolens vaak een keramisch maalwerk, terwijl pepermolens optioneel kunnen worden uitgerust met een keramisch, stalen of titaan maalwerk.

Tip: Let bij de aankoop op of de fabrikant de molen uitdrukkelijk aanbeveelt voor zout en peper of alleen voor een van de twee kruiden. Of wees helemaal zeker en koop een molen met een vrijwel slijtagevrij keramisch maalwerk.

Naast het type maalwerk kun je bij de aankoop van een kruidenmolen kiezen tussen handmatige en elektrische modellen. Handmatige molens vereisen wat spierkracht, terwijl elektrische molens zout of peper malen en doseren met een druk op de knop. Een ander voordeel van een elektrische molen is dat je deze met één hand kunt bedienen. De elektrische keukenhulp is echter in tegenstelling tot de handmatige versie afhankelijk van batterijen.

Een andere belangrijke eigenschap van een kruidenmolen is de grootte. Kleinere, voornamelijk handmatige molens zijn slechts acht tot tien centimeter groot, terwijl grote houten molens of elektrische modellen wel dertig centimeter kunnen meten. Ondanks de grootte geldt hier echter: vul altijd alleen zoveel zout of peper in de molen als je binnen enkele dagen zult gebruiken en bewaar de rest in de kruidenzak. De kruiden in de molen verliezen namelijk na verloop van tijd hun aroma.

Als je je kruiden al gemalen koopt, heb je in plaats van een molen een strooier nodig. Hier zijn de zout- en peperstrooiers die traditioneel als een set verkrijgbaar zijn een goede keuze. De houders, gemaakt van glas, porselein, hout of metaal, zijn geschikt voor het bewaren van gemalen kruiden gedurende meerdere weken en maanden.

Welke strooiers en molens zijn er?

Er zijn veel ontwerpen en variaties van kruidenmolens. Zout- en pepermolens zijn het meest voorkomend, omdat deze twee kruiden verreweg het meest worden gebruikt bij koken en tafelkruiden. De grootste verschillen tussen de molens zitten in het gebruikte maalwerk. Voor zoutmolens wordt keramische maalwerk gebruikt vanwege de grote hardheid van zoutkorrels. Ze zijn corrosiebestendig, robuust en zeer duurzaam. De veel zachtere peper kan daarentegen ook goed gemalen worden met een molen met een roestvrijstalen of titaan maalwerk. Sommige fabrikanten bieden ook combi-molens aan die beide kruiden kunnen malen of in het geval van peper kunnen snijden. Hier zorgt meestal een hoogwaardig keramisch maalwerk voor een duurzame en soepele maalervaring.

Er is een grote verscheidenheid aan materialen voor de molens, van klassiek hout tot plastic en glas. Hier is de keuze vooral afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Transparant glas en plastic hebben echter het grote voordeel dat je altijd het vulniveau van het keukenhulpmiddel kunt zien. Bovendien zijn er verschillen in de bediening van de kruidenmolens, die afhankelijk van het apparaat ofwel handmatig (door met de hand te draaien) ofwel elektrisch (door op een knop te drukken) gebeurt.

Er is ook een grote verscheidenheid aan kruidenstrooiers. Klassieke zout- en peperstrooiers zijn meestal gemaakt van glas en zijn gemarkeerd met een "S" voor zout en een "P" voor peper. Het transparante materiaal maakt het mogelijk om op elk moment het vulniveau van het keukengereedschap te zien en de strooier snel bij te vullen indien nodig. De meeste strooiers hebben ook een handige draaisluiting. Houten kruidenstrooiers ogen hoogwaardig en natuurlijk en zijn ideaal voor het bewaren van kruiden vanwege de materiaaleigenschappen. Seizoens- en motiefstrooiers in de vorm van kerstelfjes, gieters, zwanen of katten zijn ook populair en voegen wat meer kleur toe aan de tafel.

Speciaal voor suiker zijn doseerstrooiers een slimme oplossing. Ze stellen je in staat om een vooraf ingestelde hoeveelheid suiker (bijvoorbeeld 2 theelepels) uit te strooien. Zo kan het niet gebeuren dat je per ongeluk te veel suiker in je koffie of thee giet.

Welk zout is geschikt voor een elektrische molen?

In principe kun je zowel zeezout als fleur de sel als steenzout zoals het populaire Himalayazout in een elektrische molen gebruiken. Als je van de fijne smaak van zeezout wilt genieten, moet je echter kiezen voor industrieel geproduceerd zout. Dit komt doordat vers zeetzout, vanwege het hoge restvocht (ook wel "zoutmoeder" genoemd), na verloop van tijd corrosie kan veroorzaken in het metalen maalwerk en de elektrische zoutmolen kan beschadigen. Industrieel geproduceerd zeezout daarentegen is volledig droog. Als je toch vochtig zeezout wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je een elektrische molen koopt met een roestbestendig keramisch maalwerk.

Belangrijk: Sommige fabrikanten raden het gebruik van steenzout af in hun elektrische zoutmolens of stellen een maximale zoutkorrelgrootte voor (bijvoorbeeld 4 millimeter). Dit komt door de hardheid van steenzout, die kan leiden tot snellere slijtage van het maalwerk.