Borden

12 artikel(en)
Sorteren op

"Borden" - Veelgestelde vragen

Welke soorten borden zijn er?

Borden kunnen worden gecategoriseerd op basis van verschillende kenmerken, zoals materiaal of functie. De meeste zijn gemaakt van porselein of een ander type keramiek. Elk materiaal heeft zijn voordelen: terwijl keramische borden robuust en betaalbaar zijn, oogt porselein eleganter en verfijnder. Het reflecteert het licht en krijgt zo een delicate glans. Aan de andere kant oogt aardewerk eerder grof en rustiek. Welk materiaal het beste is, is voornamelijk een kwestie van smaak.

Als je borden wilt sorteren op functie, behoren de meeste modellen tot de groep dinerborden. Afhankelijk van het soort gerecht kunnen de borden klein of groot zijn, plat of diep. Veel bordvormen geven hun doel al aan in de naam (bijv. gebak-, soep- of pizzaborden).

Een bijzonderheid zijn de menu-borden. Bij deze borden is het oppervlak verdeeld in verschillende (meestal 3) kamers door scheidingswanden. Zo kunnen de afzonderlijke componenten van een gerecht gescheiden worden geplaatst, zonder dat bijvoorbeeld de saus de aardappelen doorweekt.

Andere exemplaren dienen meer ter bescherming tegen vlekken, zoals bijvoorbeeld het schoteltje onder een soepkom. Een plaatsbord dient daarentegen een decoratief doel. Het wordt onder het dinerservies of de soepborden geplaatst. In restaurants en bij feestelijke diners vind je soms zogenaamde aanrechtplaten. Hierop kunnen voedselresten zoals botten of graten worden gelegd.